17 Haziran 2020 Çarşamba
PIRASA BİDESİ
MALZEMELER:
* 1 Su Bardağı Pirinç
* 1 Demet Pırasa
* 2 Su Bardağı Un
* 2 Adet Yumurta
* 1 Çay Kaşığı Sirke
* 1.5 Su Bardağı Su
* Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
* Yeteri Kadar Tuz
YAPILIŞI:
Pirinç, 1.5 su bardağı suda haşlanır. Ayrı bir yerde halka halka doğranmış pırasa sıvı yağ ile kavrulur. Kavrulan pırasaların üzerine 2-3 yemek kaşığı su ilave edilip yumuşamaya bırakılır.
Yufka hamuru için; unun içine bir yumurta ve sirke ilave edilir, biraz da tuz ve su katılarak normal sertlikte bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 20 dakika bekletilir, sonra 2 adet yufka açılır. Kavrulmuş pırasa ve haşlanmış pirinç birbirine katılır ve içine 1 yumurta kırılarak iyice karıştırılır. Açılan yufkalardan biri yağlanmış tepsiye yayılır ve üzerine hazırlanan harç dökülür. Diğer yufka da yayılan harcın üzerine serilir. Hazırlanan bide ocağın üstünde orta ateşte pişirilmeye başlanır. Bir tarafı kızarınca tepsi tahtayla çevrilir ve kalan tarafı da kızartılır. İçindeki harcın iyice pişmesi için bidenin alt kısmı daha kısık ateşte pişirilir.
UN SARMASI
Un Sarması
Malzemeler:
* 1 kg mısır unu
* 5 adet orta boy soğan
* 5 adet orta boy domates veya salça
* 1,5 su bardağı sıvı yağ
* 3-4 kaşık tereyağ
* Nane
* Karabiber
* Pul biber
* Tuz
* Su
Yapılışı :
Yumuşak kıvamda olacak şekilde; un, sıcak su ile yoğrulur. Bütün malzeme çiğden, karışımın içine katılır ve karıştırılır. Üzüm yaprakları sıcak suda haşlanır. Tencerenin dibine sermek üzere, birkaç üzüm yaprağı ayrılır. Üzüm yapraklarının ortasına iç konularak, bohça biçiminde sarılan sarmalar tencereye dizilir. Üzerine bir tabak, ters çevrilerek konur. Yaprakların üzerine çıkana kadar sıcak su ilave edilir. Suyu çekene kadar, hafif ateşte pişirilir. Üzerindeki tabak alınır ve servis yapılmadan önce üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirilir. Afiyet olsun.
5 Haziran 2020 Cuma
KÜLAH PASTA
KÜLAH PASTA
MALZEMELER:
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı pudra şekeri
Yarım kg un
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
30 adet dondurma külahı
Kreması için:
2 su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
Yarım paket margarin
1 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı
Kırmızı ve sarı şeker boyası ile kakao
YAPILIŞI:
Önce yağ una yedirilir ve diğer malzemelerde ilave edilerek yoğrulur. Elde edilen hamur, rulo yapılıp 30 parçaya bölünür. Her parça, simit gibi yuvarlanarak külahlara sarılır (külahlara sarılma işlemi; şeklinin güzel olması açısından yapılmakta olup, mutlaka yapılması gerekmemektedir, elle de şekil verilebilir). Şekil verilen hamur külahlar; yağsız tepsi ile fırına verilerek hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Diğer tarafta krema malzemeleri (şeker boyaları ve kakao hariç), hafif ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Kremanın bir kısmı, külahların içine beyaz olarak doldurulur. Kalan krema üçe ayrılarak; ayrılan krema, şeker boyaları ve kakao ile karıştırılarak renklendirilir. Farklı 3 renk krema da kaşık ile külahların içine doldurularak şekil verilir ve servis yapılır. Afiyet olsun.
KIKIRTMA
KIKIRTMA
MALZEMELER:
* 4- 5 tane orta boy patates
* 1 tane orta boy soğan
* 1 yumurta
* 2 çorba kaşığı un
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı nane
* Tuz
YAPILIŞI :
Patatesler soyulur, yıkanır ve iyice kurulandıktan sonra rendelenir. Patateslerin üzerine soğan rendelenir, üzerine 1 yumurta, 2 kaşık un , tuz ve baharatlar ilave edilerek güzelce karıştırılır. Karışım çok hafif yağlanmış teflon tavaya her tarafı aynı kalınlıkta olacak şekilde yayılır. Karışımın çok kalın olmaması gerekiyor. Orta ateşte kızartılır. Altı kızardıktan sonra alt- üst edilerek diğer tarafı iyice kızartılır. Sıcak olarak dilimlenerek servis yapılır.
Not:
Bulgaristan'ın bazı yörelerinde adı "Kazıma-Gazıma" olarak bilinen patates ve soğan karışımı ile yapılan yemeğin benzeridir.
Bu tarz pişirmenin farkı içine yumurta ,un,karabiber,nane katılmamasıdır. Bu tarz pişirmede tava üzerindeki karışımın yüksekliğinin (piştikten sonraki halinin) 1 parmak kalınlığından az olması mutlaka önerilir.
Ayrıca damak zevkinizi arttırması açısından, dilimleme yapılmadan yemeyi deneyebilirsiniz.
Halen bu yemeği yemeyen varsa; hemen denemesini öneriyoruz; zira maliyeti çok düşük ve besleyici bu güzel Balkan tadını ustasının elinden bir defa yedikten sonra ömür boyu yemeye devam etmeyecek kimse yoktur.
KAÇAMAK
KAÇAMAK
MALZEMELER:
* 500 gr mısır unu
* 5 adet küçük boy patates
* 150 gr tereyağ
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 7 su bardağı su (isteğe göre 6 su bardağı olabilir)
* Bir tutam tuz
* Pul biber
YAPILIŞI:
Patatesler küp şeklinde doğranır. Sıvı yağda hafif kavrulur. Su ilave edilerek pişirilir. Mısır unu ve tuz ilave edilerek, kısık ateşte tahta kaşıkla koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirilir. Tepsiye alınarak kaşıkla şekil verilir. Eritilmiş kızgın tereyağın içine pul biber atılarak üzerine gezdirilir.
KABAK BİDESİ
Kabak Bidesi
Malzemeler:
* 2 kg susuz koyu renk tatlı kabağı
* 2 yufka
* 4 su bardağı toz şeker
* 1 yumurta
* Yarım su bardağı sıvı yağ
* Ceviz
Yapılışı :
Kabak rendelenip, şekerle
karıştırılır. Tepsi yağlanıp, bir
yufka tepsiye yayılır. Malzemenin
yarısı yufkanın üzerine döşenir ve
diğer yufka üzerine serilir. Kalan
malzeme de yufkanın üzerine
yayıldıktan sonra, sıvı yağ ve
yumurta çırpılıp üzerine sürülür.
Birkaç yerden bıçak ucu ile delinir.
150 derecede üzeri kızarana kadar
yavaş yavaş pişirilir. Yaklaşık
45-50 dakika pişme süresi yeterli
olacaktır. Servis yapılmadan önce
üzerine iri dövülmüş ceviz ve toz
şeker karışımı serpilir. İsteğe göre
tarçın da eklenebilir.
HAMUR TATLISI
HAMUR TATLISI
MALZEMELER:
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı çiçek yağı
* 1 çay bardağı toz şeker
* 1 tatlı kaşığı karbonat
* Alabildiği kadar un ( kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanacak)
Şerbeti için:
* 2,5 su bardağı toz şeker
* 3 su bardağı su
Yapılışı :
Yoğurt, çiçek yağı, şeker, yumurta alabildiği kadar un ile karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamur 5 parçaya ayrılarak tekrar yoğurulur. Parçaların üzerine biraz karbonat serpiştirilir ve parçalar tekrar birleştirilerek tekrar yoğurulur. Bu işlem 2-3 defa tekrarlanır. Hamur pişirileceği tepsinin içine her tarafı eşit olacak şekilde yayılır ve istenilen şekilde kesilerek , önceden ısıtılmış fırında ( 180º ) üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Fırından alınınca soğuması beklenir, üzerine hazırlanan şerbet sıcak olarak dökülür. Üzeri bir tepsi ile kapatılarak şerbeti çekmesi beklenir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
YENİ EKLENEN TARİFLER...
Yumurtalı Ispanak
YUMURTALI ISPANAK MALZEME: Yarım kilo ıspanak, 2 soğan, 1 kaşık salça, 3 kaşık yağ, 4 yumurta, 1 bardak su, tuz ve karabiber. YAPILI...
-
Mantarlı Etli Güveç 500 GR; mantar 250 gram kuşbaşı et 2 adet sivri biber 1 adet soğan 2 diş sarımsak 2 adet domates 1 tatlı kaşığı biber sa...