17 Haziran 2020 Çarşamba

KONSERVE TURŞU


















Malzemeler: 

1 kg kırmızı yağ biberi
2 tane orta boy soğan
2 tane orta boy yeşil domates
2 tane havuç
¼  kelem (lahana ) - isteğe göre
1- 2 tane defne yaprağı
5-6 tane karabiber
1 çay bardağından biraz az sirke
½ çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
İsteğe göre tuz

Yapılışı:
 Sebzeler, salata yapar gibi küçük küçük doğranır.  Ayrı bir kapta;  sirke + yağ + tuz + karabiberden oluşan sosu hazırlanarak üzerine dökülür. Malzemeler cam kavanoza doldurularak, üzerine defne yaprağı konulup sıkıca kapatıldıktan sonra, su dolu büyük bir tencere ya da kazan içine konularak bir taşım kaynatılır. Kaynatılan kavanozlar, çıkarılıp ters çevrilerek soğutulur. En az 15 gün sonra, sebze konservemiz sofralarımızda tüketilmeye hazırdır. Afiyet olsun.

PIRASA BİDESİ

















MALZEMELER:
* 1 Su Bardağı Pirinç
* 1 Demet Pırasa
* 2 Su Bardağı Un
* 2 Adet Yumurta
* 1 Çay Kaşığı Sirke
* 1.5 Su Bardağı Su
* Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
* Yeteri Kadar Tuz

YAPILIŞI:

Pirinç, 1.5 su bardağı suda haşlanır. Ayrı bir yerde halka halka doğranmış pırasa sıvı yağ ile kavrulur. Kavrulan pırasaların üzerine 2-3 yemek kaşığı su ilave edilip yumuşamaya bırakılır.

Yufka hamuru için; unun içine bir yumurta ve sirke ilave edilir, biraz da tuz ve su katılarak normal sertlikte bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 20 dakika bekletilir, sonra 2 adet yufka açılır. Kavrulmuş pırasa ve haşlanmış pirinç birbirine katılır ve içine 1 yumurta kırılarak iyice karıştırılır. Açılan yufkalardan biri yağlanmış tepsiye yayılır ve üzerine hazırlanan harç dökülür. Diğer yufka da yayılan harcın üzerine serilir. Hazırlanan bide ocağın üstünde orta ateşte pişirilmeye başlanır. Bir tarafı kızarınca tepsi tahtayla çevrilir ve kalan tarafı da kızartılır. İçindeki harcın iyice pişmesi için bidenin alt kısmı daha kısık ateşte pişirilir.

UN SARMASI

Un Sarması

Malzemeler:
* 1 kg mısır unu
* 5 adet orta boy soğan
* 5 adet orta boy domates veya salça
* 1,5 su bardağı sıvı yağ
* 3-4 kaşık tereyağ
* Nane
* Karabiber
* Pul biber
* Tuz
* Su

Yapılışı :
Yumuşak kıvamda olacak şekilde; un, sıcak su ile yoğrulur. Bütün malzeme çiğden, karışımın içine katılır ve karıştırılır. Üzüm yaprakları sıcak suda haşlanır. Tencerenin dibine sermek üzere, birkaç üzüm yaprağı ayrılır. Üzüm yapraklarının ortasına iç konularak, bohça biçiminde sarılan sarmalar tencereye dizilir. Üzerine bir tabak, ters çevrilerek konur. Yaprakların üzerine çıkana kadar sıcak su ilave edilir. Suyu çekene kadar, hafif ateşte pişirilir. Üzerindeki tabak alınır ve servis yapılmadan önce üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirilir. Afiyet olsun.

5 Haziran 2020 Cuma

KÜLAH PASTA

















KÜLAH PASTA

MALZEMELER:
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı pudra şekeri
Yarım kg un
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
30 adet dondurma külahı
 

Kreması için:
2 su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
Yarım paket margarin
1 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı
Kırmızı ve sarı şeker boyası ile kakao
 

YAPILIŞI:
Önce yağ una yedirilir ve diğer malzemelerde ilave edilerek yoğrulur. Elde edilen hamur, rulo yapılıp 30 parçaya bölünür. Her parça, simit gibi yuvarlanarak külahlara sarılır (külahlara sarılma işlemi; şeklinin güzel olması açısından yapılmakta olup, mutlaka yapılması gerekmemektedir, elle de şekil verilebilir). Şekil verilen hamur külahlar; yağsız tepsi ile fırına verilerek hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Diğer tarafta krema malzemeleri (şeker boyaları ve kakao hariç), hafif ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Kremanın bir kısmı, külahların içine beyaz olarak doldurulur. Kalan krema üçe ayrılarak; ayrılan krema, şeker boyaları ve kakao ile karıştırılarak renklendirilir. Farklı 3 renk krema da kaşık ile külahların içine doldurularak şekil verilir ve servis yapılır. Afiyet olsun.

KIKIRTMA

















KIKIRTMA

MALZEMELER:
* 4- 5 tane orta boy patates
* 1 tane orta boy soğan
* 1 yumurta
* 2 çorba kaşığı un
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı nane
* Tuz

YAPILIŞI :
Patatesler soyulur, yıkanır ve iyice kurulandıktan sonra rendelenir. Patateslerin üzerine soğan rendelenir, üzerine 1 yumurta, 2 kaşık un , tuz ve baharatlar ilave edilerek güzelce karıştırılır. Karışım çok hafif yağlanmış teflon tavaya her tarafı aynı kalınlıkta olacak şekilde yayılır. Karışımın çok kalın olmaması gerekiyor. Orta ateşte kızartılır. Altı kızardıktan sonra alt- üst edilerek diğer tarafı iyice kızartılır. Sıcak olarak dilimlenerek servis yapılır.
Not:
Bulgaristan'ın bazı yörelerinde adı "Kazıma-Gazıma" olarak bilinen patates ve soğan karışımı ile yapılan yemeğin benzeridir.
Bu tarz pişirmenin farkı içine yumurta ,un,karabiber,nane katılmamasıdır. Bu tarz pişirmede tava üzerindeki karışımın yüksekliğinin (piştikten sonraki halinin) 1 parmak kalınlığından az olması mutlaka önerilir.
Ayrıca  damak zevkinizi arttırması açısından, dilimleme yapılmadan yemeyi deneyebilirsiniz.
Halen bu yemeği yemeyen varsa; hemen denemesini öneriyoruz; zira maliyeti çok düşük ve besleyici bu güzel Balkan tadını ustasının elinden bir defa yedikten sonra ömür boyu yemeye devam etmeyecek kimse yoktur.





KAÇAMAK

















KAÇAMAK

MALZEMELER:
* 500 gr mısır unu
* 5 adet küçük boy patates
* 150 gr tereyağ
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 7 su bardağı su (isteğe göre 6 su bardağı olabilir)
* Bir tutam tuz
* Pul biber

YAPILIŞI:
Patatesler küp şeklinde doğranır. Sıvı yağda hafif kavrulur. Su ilave edilerek pişirilir. Mısır unu ve tuz ilave edilerek, kısık ateşte tahta kaşıkla koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirilir. Tepsiye alınarak kaşıkla şekil verilir. Eritilmiş kızgın tereyağın içine pul biber atılarak üzerine gezdirilir.

KABAK BİDESİ













Kabak Bidesi

 Malzemeler: 

* 2 kg susuz koyu renk tatlı kabağı
* 2 yufka
* 4 su bardağı toz şeker
* 1 yumurta
* Yarım su bardağı sıvı yağ
* Ceviz
 
Yapılışı :
Kabak rendelenip, şekerle karıştırılır. Tepsi yağlanıp, bir yufka tepsiye yayılır. Malzemenin yarısı yufkanın üzerine döşenir ve diğer yufka üzerine serilir. Kalan malzeme de yufkanın üzerine yayıldıktan sonra, sıvı yağ ve yumurta çırpılıp üzerine sürülür. Birkaç yerden bıçak ucu ile delinir. 150 derecede üzeri kızarana kadar yavaş yavaş pişirilir. Yaklaşık 45-50 dakika  pişme süresi yeterli olacaktır. Servis yapılmadan önce üzerine iri dövülmüş ceviz ve toz şeker karışımı serpilir. İsteğe göre tarçın da eklenebilir.

YENİ EKLENEN TARİFLER...

Yumurtalı Ispanak

YUMURTALI ISPANAK MALZEME:  Yarım kilo ıspanak,  2 soğan,  1 kaşık salça,  3 kaşık yağ,  4 yumurta,  1 bardak su,  tuz ve karabiber.  YAPILI...